Με σφυρί και καλέμι αφαίρεσαν τμήματα από τα πετρώματα που ήταν τα απολιθώματα, λέει στο o αρμόδιος γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Δεν το χωρά ανθρώπου νους, αυτό που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι Χανίων. Μόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα αποτελεσμάτων ερευνών για τις απολιθωμένες πατημασιές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών.

Πρόκειται για 40 ίχνη βάδισης, από τα οποία κλάπηκαν τα 10 ίχνη, όπως επιβεβαίωσε στο ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος του τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολίτης πήγε στο σημείο όπου υπήρχαν οι απολιθωμένες πατημασιές προκειμένου να τις φωτογραφήσει, διαπίστωσε το τι έγινε και ειδοποίησε τις αρχές.

«Ασυνείδητοι πήγαν με σφυρί και καλέμι και αφαίρεσαν τμήματα από τα πετρώματα που ήταν τα απολιθώματα, είναι μεγάλη ντροπή» λέει ο κ. Φασουλάς και προσθέτει: «Έχουν αφαιρεθεί 10 από τις 40 πατημασιές, η ζημιά είναι τεράστια».

Φωτογραφία από το σημείο όπου αφαίρεσαν το αρχαίο ίχνος βάδισης

«Προειδοποιώ αυτούς που έκλεψαν τα απολιθώματα, ότι έχουμε αποτυπώσει το χώρο με λέιζερ, υπάρχει απόλυτη αποτύπωση των απολιθωμάτων. Δεν μπορεί κάτι να διακινηθεί, γιατί υπάρχουν όλα αποτυπωμένα»επισημαίνει στο protothema.gr ο αρμόδιος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στέλνοντας μήνυμα προς τους ληστές.

Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται ολοκάθαρα το σημείο όπου αφαίρεσαν το αρχαίο ίχνος βάδισης

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπουμε το χώρο, όπως ήταν αρχικά

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρει:
«Διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το Μουσείο καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

Τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, δημοσιεύθηκαν στις 31/8/2017 από περιοδικό του οίκου Elsevier.

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010.  Σύμφωνα με τις έρευνες, διαπιστώθηκε ότι  ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, καθώς χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατ. χρόνια.

πηγή