Οι… απαντήσεις των σεισμολόγων γεννούν μάλλον περισσότερα ερωτηματικά. Τι τρέχει με τον σεισμό στη Βρίσα;
Η μεγάλη απορία μας εξ αρχής δεν ήταν ο ίδιος ο ισχυρός σεισμός στη Λέσβο με το ύποπτο επιφανειακό βάθος που ενοχοποιεί τα οπλικά συστήματα τύπου haarp, αλλά πως επικεντρώθηκε όλη η δύναμη και ζημιά σε ένα και μόνο χωριό.
Μη γνωρίζοντας τις κατασκευές όλου του νησιού, δεν εκφράσαμε δημόσια αυτή την απορία, με την επιφύλαξη ότι ίσως το συγκεκριμένο χωριό να έχει αρχιτεκτονικές αδυναμίες, να έχει παλαιότερα κτίσματα; Ωστόσο αυτά που αναφέρουν οι σεισμολόγοι, τελικά επιβεβαιώνουν το ερώτημα μας: Γιατί τόσο κακό ειδικά στη Βρίσα; Έμοιαζε σαν να δέχτηκε κυριολεκτικά “βόμβα”!
Με θέμα το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Λέσβος την περασμένη Δευτέρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου.
Σε αυτό παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλοί αξιωματούχοι.
Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και των υπολοίπων ειδικών επιστημόνων έγινε εκτενής αναφορά σε σημαντικά θέματα με πρώτο αυτό της περίπτωσης της Βρίσας που καταστράφηκε και η οποία πλέον θεωρείται παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.
Όπως τόνισαν όλοι, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας, ενώ άλλες πολύ κοντινές περιοχές και οικισμοί, δεν δέχθηκαν αντίστοιχη επιβάρυνση.
Τέθηκαν πολλά ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν εκτός… από αυτό!
Μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης:

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι η Βρίσα δέχθηκε τόσο μεγάλη ισχύ σεισμικής ενέργειας σε σχέση με άλλες περιοχές;

Στη Βρίσα αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σεισμικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν συνάντησε αντίστοιχο φαινόμενο. Οι βλάβες είναι εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας. Θεωρούμε, επισήμανε ο καθηγητής, ότι η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, όλοι υποψιαζόμαστε το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο, αν δεν γίνουν δοκιμές και εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.