Οι Μεροβίγγειοι εκτός των άλλων καταγωγών τους – από τον Νώε ή τον Μωυσή -  λέγεται πως κατάγονται από την αρχαία Τροία και ασχέτως αν είναι αλήθεια ή όχι πρέπει να εξηγηθεί πως υπάρχουν ονόματα όπως Troyes ή Paris στη Γαλλία (Σημ. Aragorn : Πράγματι η εξήγηση από την Wikipedia για το Παρίσι δεν είναι ικανοποιητική  http://en.wikipedia.org/wiki/Parisii_(Gaul) ενώ για την πόλη Troyes δεν βρήκα κάτι). Άλλοι πιο σύγχρονοι συγγραφείς συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων του «Κοινού της Σιών» προσπάθησαν να ανιχνεύσουν τους Μεροβίγγειους στην Αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρκαδίας. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα οι πρόγονοι των Μεροβίγγείων συνδέονταν με τους βασιλικούς οίκους της Αρκαδίας. Κάποια απροσδιόριστη ημερομηνία λίγο πριν την έλευση του Χριστιανισμού υποτίθεται μετανάστευσαν από τον Δούναβη μετά από τον Ρήνο και έφτασαν στη σημερινή δυτική Γερμανία.

 

Για το αν οι Μεροβίγγειοι  κατάγονται από την Τροία ή την Αρκαδία φαίνεται να είναι θέμα για ακαδημαϊκή συζήτηση και ουσιαστικά δεν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στις δύο απόψεις. Σύμφωνα με τον Όμηρο σημαντικός αριθμός στρατευμάτων από την Αρκαδία υπήρχαν στη πολιορκία της Τροίας. Σύμφωνα με τις πιο παλιές ιστορικές αναφορές οι Τροία είχε ιδρυθεί από Αρκάδες έποικους. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως ότι η άρκτος στην αρχαία Αρκαδία ήταν ιερό ζώο, ένα τοτέμ, πάνω στο οποίο στηρίζονταν μυστηριακές λατρείες στις οποίες πραγματοποιούνταν τελετουργικές ανθρωποθυσίες. Πράγματι το όνομα «Αρκαδία» βγαίνει από τους «Αρκάδες», που σημαίνει «Άνθρωποι της Άρκτου». Οι αρχαίοι Αρκάδες ισχυρίζονται πως κατάγονται από τον Αρκά, την προστατευτική θεότητα του τόπου που το όνομά του επίσης σημαίνει «Άρκτος». Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Αρκάς ήταν γιος της Καλλιστώς μία νύφης που ήταν ακόλουθος της Άρτεμης. Στο σύγχρονο κόσμο η Καλλιστώ συνδέεται με τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

 

Για τους Sicambrian Φράγκους που έχουν άμεση σχέση με τους Μεροβήγγειους η άρκτος απολαμβάνει παρόμοια συμπεριφορά. Σαν τους αρχαίους Αρκάδες λατρεύουν στη μορφή της Άρτεμης ή για να ακριβολογούμε στην μορφή της θεάς Arduina, προστάτρια θεά των Αρδεννών. Η μυστηριώδεις λατρεία της Arduina διατηρήθηκε και στο Μεσαίωνα. Ένα από τα κέντρα της βρισκόταν στη πόλη Luneville όχι μακριά από δύο άλλες τοποθεσίες που έχουν σχέση με την αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου. Μέχρι και το 1304 υπήρχαν αγάλματα της θεάς τα οποία η εκκλησία απαγόρευε τη λατρεία τους.