Ο UCC (Απελευθερωτικός στρατός της Τσαμουριάς) έχει αποθηκευμένο οπλισμό από το 1997 ακόμη. Τον UCC τον βοηθά η "ιδιωτική Αμερκανική Εταιρεία Αποστράτων Αξιωματικών". Η ίδια εταιρεία βοηθά και τον Σκοπιανό στρατό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την προσπάθεια της ... καλής αυτής εταιρείας.

 

Και συνεχίζει η εφημερίδα : Οι Τσάμηδες με την υποστήριξη του Αλβανκού λόμπι στις ΗΠΑ και με το σιγοντάρισμα της Τουρκίας  εκπαιδευόταν επό μακρόν σε στρατόπεδα της Τουρκίας, της Αλβανίας κ.α.

 

Εφημερίδα Καθημερνή 17/7/2001

 

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η εφημερίδα Εστία σε άρθρο της στις 23/7/2001. Ο Αλί Αχμέτι ιθύνων πολιτικός νους του UCK και του UCC λέει ότι : "Οι Αλβανοί δεν θέλουν να γίνει εμφύλιος πόλεμος. Δεν θα παραδώσουν τον οπλισμό τους εαν δεν τους δωθούν εκείνα που πρέπει να έχουν".

 

Πέρα από το σοβαρό της υπόθεσης υπάρχουν και τα φαιδρά. Οι Αλβανοί υποστηρίζουν πως η φουστανέλα είνα αλβανική συνήθεια και όχι ελληνική. Απόδειξη ότι οι Σκωτσέζοι φορούν φουστανέλα (εννούν το κιλτ) από τότε που οι Τσάμηδες (Αλβανοί) έκαναν στα πανάρχια χρόνια εκστρατεία και κατέλαβαν τη... Σκωτία. Ακούγεται σαν ανέκδοτο : οι Αλβανοί κατέλαβαν τη Σκωτία!  Φυσικά δεν αναφέρονται σε καμία ιστορική πηγή.