Προπαγανδιστικό μήνυμα του Χάμπαρντ σε πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας.
Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;
Όταν η Σαηεντολογία θα άνοιγε επί χούντας Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.
Μια αφανή πτυχή των προσπαθειών επαναλειτουργίας της Ιονίου Ακαδημίας; Ένας αποτυχημένος σχεδιασμός ενίσχυσης της ,προσφάτως, επιβληθείσης Δικτατορίας; Ψυχροπολεμική αστοχία; Ένα ακόμα επεισόδιο, θυμίζω την εδώ ίδρυση του πρώτου (ή δεύτερου) παραρτήματος Θεοσοφικής Εταιρείας στην Ευρώπη το 1876, του ενδιαφέροντος των Μυστικών Εταιρειών;
Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα Αυτό που ελέγχεται είναι η ερμηνεία. Εξάλλου έτσι βρίσκει νόημα η ιστορία ως πεδίο μελέτης. Είμαστε σίγουροι ότι:
~~Διωγμένος από την Ζιμπάμπουε (τότε Ροδεσία) ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, ανεπιθύμητος στη Μ. Βρετανία, φθάνει με τη ναυαρχίδα του Royal Scotman στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1967. Μαζί του ένα πλήρωμα προσήλυτων στη νέα θρησκεία.
~~Η ομάδα διοχετεύει χρήμα στον τοπική αγορά μέσω αγορών και φαίνεται να έχει αγαστές σχέσεις με τον λιμενάρχη Μάριο Καλογερά, δύο τοπικές εφημερίδες και όχι μόνο. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ δεξιώνεται στο Αχίλλειο (τότε καζίνο) και συζητά με το τοπικό γραφείο του Ε.Ο.Τ. Σε συνεντεύξεις του επαινεί το Διδακτορικό καθεστώς. Σε ειδική τελετή την 17 Νοέμβρη η ναυαρχίδα μετονομάζεται σε «Απόλλων».
Ευχετήρια χριστουγεννιάτικη (1968) κάρτα της οργάνωσης
~~Ο Βρετανός υποπρόξενος στην Κέρκυρα Τζων Φορτ και ο δημοσιογράφος Κώστας Δαφνής, εκδότης τοπικής εφημερίδας, κινητοποιούνται ανοικτά εναντίον της παρουσίας της Σαηεντολογίας στην Κέρκυρα. Προς ενίσχυση καταφθάνει και ο γνωστός, για τα επικριτικά του κείμενα προς τη νέα Θρησκεία, δημοσιογράφος των Sunday Times, Αλεξάντερ Μίτσελ. Βάρος δίνεται στην προβολή της μυστικότητας των κινήσεων της οργάνωσης καθώς και στο γεγονός ότι συχνά τα πρωινά νεαροί επιβάτες της ναυαρχίδας (στο πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου μήπως;) πετιούνται στη θάλασσα. Δύο γυναίκες της ομάδας δραπετεύουν και εξομολογούνται τα τρομακτικά που συνέβαιναν πάνω στο πλοίο. Η μια στο τέλος θα τα ανακαλέσει και επιστρέψει στην οργάνωση. Δυο άλλοι νεαροί Ιρλανδοί θα φθάσουν στην Κέρκυρα για να ενταχθούν στο πλήρωμα και όταν θα καταφέρουν να διαφύγουν θα διηγηθούν τις εμπειρίες σε ναύτες του παρακείμενου αμερικάνικου 6ου στόλου.
~~Μια ομάδα επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού, σύλλογοι εμπόρων και καταστηματαρχών, το Εργατικό Κέντρο κ.α., επικοινωνούν με την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν στις αρχές ότι «ξένοι πολίτες καταφθάνουν στην Κέρκυρα με σκοπό να ματαιώσουν τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό και στην παιδεία».
~~Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ κυκλοφορεί ενημερωτικά φυλλάδια για την ίδρυση πανεπιστημίου «Φιλοσοφίας» στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου! «Η Κέρκυρα είχε παλιότερα το δικό της. Δεν υπάρχει λόγος να απαιτηθεί η επιστροφή του. Τώρα ήρθε η ώρα να αποκτήσει νέο», αναφέρει εκτός των άλλων η μπροσούρα. Περιληπτικά τα υπόλοιπα σχέδια αφορούν: ξενοδοχεία στα Φρούρια, μαρίνες, δημιουργία εργοστασίων, σχολείων κ.τ.λ.
Από την τελετή μετονομασίας της ναυαρχίδας. Ο ''σύνδεσμος'' της οργάνωσης Βασίλης Πάτρας, η ''σαγηνευτική'' κόρη του Χάμπαρντ Νταϊάνα, ο ίδιος ο Χάμπαρντ και ο λιμενάρχης Καλογεράς.
~~Μια άσκηση (;!) του 6ου στόλου δίπλα στον «Απόλλωνα» προϊδεάζει για την έξοδο της. Την 19 Μαρτίου με εντολή Νομάρχη αναχωρεί. Ο Σ. Πατακός, υπουργός Εσωτερικών, αναγνωρίζει (;!) ότι παρασύρθηκε σε ενέργειες εναντίον της οργάνωσης από λανθασμένα στοιχεία. Τα ίχνη της οργάνωσης θα εντοπιστούν ξανά στο Μαρόκο λίγα χρόνια μετά όπου σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τις τοπικές αρχές στην εύρεση αντιφρονούντων μέσω τεχνολογίας...
~~Το 1980 η αγωγή της οργάνωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Τζων Φορτ αποσύρθηκε την ημέρα της εκδίκασης,
Οι περισσότερες πληροφορίες (και όλες οι φωτογραφίες) προέρχονται από το βιβλίο του Τζων Φορτ -The Commodore And The Colonels. Ξεκάθαρα μεροληπτικό απέναντι σε κάθε κίνηση της οργάνωσης αλλά αποτελεί τη βασική πηγή των γεγονότων από έναν πρωταγωνιστή τους.
ΑΠΟ ΤΟΝ Nikos Dimitrios Mamalos
1 Σχόλια:
ΘΕΕ ΔΙΑΒΟΛΕ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΩΝ